”Sådant får man ta”

kvinnodagen (2)

I dag är ingen vanlig dag. För det är den 8 mars och det är den Internationella Kvinnodagen. Varje år den 8 mars uppmärksammas kvinnors ojämställdhet och situation över hela världen. Samma datum, men året var 1977 då kvinnor officiellt FICK rösträtt. Detta är ett viktigt år för mig som kvinna. För det var den 8 mars som kvinnor FICK rösträtt. Det är konstigt att trots vi kommit flera år framåt, året är faktiskt 2016, men ändå ser samhället i stort sett likadant ut. Bara i en annan form. Vi har nu rösträtt men hur är det med med allas lika värde? Jämställdhet. Borde inte kvinnor nu 2016 få samma lön som män? Nej, just det ja. Män är ju högre uppsatta än kvinnor. Visst ja, det glömde jag. Eller?

Ni som känner er kränkta av feminister som uttrycker sig i media och IRL om jämställdhet, machokulturen och så vidare. Det är inte män vi hatar utan machokulturen, för det är det som påverkar ert beteende.

Jag kan ta ett exempel: På grund av machokulturen tror män att det är okej att ta för sig hur som helst. Nu menar jag inte karriärmässigt utan män anser sig ha rättighet att ta på min kropp. Det är vardagsmat för tjejer/kvinnor när man är ute och festar, att helt plötsligt från ingenstans känna en hand på ens kropp, vanligast för mig brukar vara på röven. I vissa fall har jag inte ens reagerat för att man vet redan att det kommer hända och att man har lärt sig ”att det är det man får ta”. Killar är killar. Det får man lära sig tidigt. Trots det minns jag att jag fick nog när jag var 18 år och dansade med en kille på en nattklubb. Tyckte han var rätt intressant, tills han tog mig på brösten medan vi dansade. Det tyckte jag fan inte var okej! Har för mig att jag tog bort hans händer och efter det hade hans intresse svalnat. Vi slutade dansa och jag gick till mina kompisar och berättade vad som hade hänt. En av mina tjejkompisar uttrycker ”att sådant får man ta”. Jag vägrar. Jag blev jätteupprörd och talade om att sådant tänker jag fan inte ta att någon tar mig på brösten.

Ju äldre jag har blivit desto mer har jag börjat tänka mycket kring detta och min avsmak för att någon ska ta på min röv (kropp) utan anledning har växt sig starkare. Ja, jag brukar ha tajta läderbrallor men det står inte ”ta på min röv”. Kanske i killars/mäns huvud, men jag klär mig inte för er skull. När jag firade Nyår i Trollhättan för ett par år sedan. Drog vi in på en nattklubb och jag räknade hur många händer jag fått känna på röven. Bara för att se hur illa det var. Kan ni gissa antalet? Det är svårt, men totalt blev det fyra händer på en timme. Det är helt jävla sjukt!!!! På en timme? Kan ni fatta?….

Det finns många anledningar till varför feminism är viktig. Men det här är en av dem.

IMG_8879 (3)Btw, jag har läst ”Ja jag har mens, hurså?”. Den borde alla läsa! Fakta om mens och en stor portion humor. Här är mitt inlägg om mens.


Glöm inte att ställa frågor i min frågestund som är fram tills på lördag. HÄR kommer du till inlägget.

blogstats trackingpixel

En reaktion på “”Sådant får man ta”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>